Warto wiedzieć
Artykuły
Schorzenia
Czy wiesz, że Twoje zdrowie w 70% zależy od tego, co spożywasz i w jaki sposób? Przewód pokarmowy jest czymś w rodzaju fundamentu zdrowia - jego zadaniem jest przyjmowanie pokarmów, trawienie, wchłanianie i wydalanie.
Obok zaprezentowano najczęstsze choroby i dolegliwości związane z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi:
Nie musisz trwać w chorobie.
Zmień odżywianie - dla zdrowia!
- migreny
Uważa się, że od 20 do 40% wszystkich przypadków ataków migren jest powodowanych w znaczącym stopniu przez niewłaściwą dietę. Badacze stwierdzili, że dieta ma większy wpływ na ataki migren u dzieci niż u osób dorosłych.
- trądzik
Stan naszej skóry jest w dużej mierze uzależniony od tego, co spożywamy; odpowiednia ilość białek i tłuszczy, dieta zapewniająca regenerację organizmu i wspomagająca detoksykację ciała, wsparta pomocnymi pierwiastkami jest pomocna przy zmianach trądzikowych.
- zgaga, refluks
Zdarza się po zjedzeniu obfitego i tłustego posiłku, po gwałtownej zmianie pozycji ciała, np. pochylaniu się podnoszeniu ciężarów. Objawy nasilają się, gdy po posiłku kładziemy się. Zgagę mogą powodować obfite kolacje, wrzody żołądka i dwunastnicy oraz nadkwaśność. Dokucza też kobietom w drugim i trzecim trymestrze ciąży oraz tym, którzy spożywają zbyt dużo produktów bogatych w białko (mięsa).
- zaburzenia odporności
Zaburzenia układu immunologicznego mogą przebiegać w dwojaki sposób: nadwrażliwości z alergią oraz niedoborów odporności. Wrodzone niedobory odporności najczęściej objawiają się w dzieciństwie, są poważnym problemem diagnostycznym i terapeutycznym - zaburzenie może dotyczyć wielu procesów, np. dojrzewania komórek odpornościowych, produkcji przeciwciał, zabijania patogenów wewnątrz komórek czy mechanizmów naprawy DNA.
- RZS: bóle stawów
Wśród przyczyn reumatyzmu wymienia się czynniki genetyczne i hormonalne, palenie papierosów, długotrwały stres, ale i podłoże alergiczne - pewne składniki pokarmowe, wywołujące katar sienny czy ataki astmy, mogą też powodować dolegliwości stawów. Dlatego niektóre choroby reumatyczne leczy się nie tylko farmakologicznie, ale też dietą.
- wysoki cholesterol, choroby wątroby i dróg żółciowych
Gdy wątroba choruje przemiany białek, cukrów, tłuszczów, składników mineralnych i witamin są utrudnione. Występuje wówczas zmniejszenie apetytu, uczucie pełności w jamie brzusznej, często niedożywienie. Dlatego dieta w chorobach wątroby jest tak ważnym elementem wspomagającym leczenie.
- alergie pokarmowe
Alergia wywołana różnego rodzaju produktami spożywczymi zdarza się coraz częściej - po spożyciu różnych produktów występują niepożądane objawy w postaci przejściowej wysypki skórnej, duszności albo inne. Alergia pokarmowa najczęściej występuje jednak u dzieci i bywa mylona z nietolerancjami pokarmowymi. W procesie leczenia alergii pokarmowej niezbędna jest odpowiednia dieta eliminacyjna.
- PCO
Leczenie PCOS nie jest skomplikowane, ale i niełatwe. Redukcja masy ciała jest jednym z podstawowych zaleceń lekarskich w przypadku kobiet z PCOS. Zmiany w stylu życia powinny obejmować nie tylko zmianę sposobu odżywiania w celu obniżenia i późniejszego utrzymania masy ciała, ale także redukcję stresu, zwiększenie aktywności fizycznej.
- depresje, zaburzenia zachowania
Zdrowa dieta ma ogromny wpływ na samopoczucie; może znacznie zmniejszyć ryzyko pojawienia się zaburzeń nastroju - prawidłowe odżywianie wpływa na poziom serotoniny, a zdrowe żywienie zapobiega wahaniom cukru we krwi, które mają duży wpływ na nastrój.
- hashimoto
Przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy - celem diety jest zmniejszenie procesu zapalnego i wsparcie pracy tarczycy do produkcji hormonów.
- astma
Dobrze dobrana dieta w astmie może ułatwić leczenie i zapobieganie atakom, zmniejszyć stan zapalny i rozszerzać oskrzela, skutecznie wspomagając farmakologiczne leczenie astmy; poprawia też odporność organizmu, co ma znaczny wpływ na przebieg astmy i zapobieganie infekcjom dróg oddechowych.
- choroby serca i układu krążenia
Dieta ma na celu redukcję masy ciała, obniżenie podwyższonego poziomu cholesterolu i ciśnienia tętniczego, właściwie dobierając produkty i ograniczając spożycie kalorii oraz uświadomienie, jakie pokarmy szkodzą i czym je zastąpić w zbilansowanej diecie.
- wrzody żołądka, dwunastnicy
Wrzody to uszkodzenia śluzówki żołądka przez pepsyny czy nadmierne wydzielanie kwasu solnego, występują u osób nieregularnie spożywających posiłki, żyjących w stresie. Dolega im zgaga, zaparcia, nudności – specjalna restrykcyjna dieta pomaga rozprawić się z problemem.
- otyłość, nadwaga
Otyłość i nadwaga to najczęstsze przyczyny chorób cywilizacyjnych; ich leczenie nie da się sprowadzić do prostego ograniczenia kalorii i zwiększenia codziennej dawki ruchu, a trwałe efekty wymagają systematycznej pracy z lekarzem i dietetykiem.
- choroby jelit
Nawet żywność powszechnie uważana za zdrową może podrażnić jelita i wywołać nawrót uciążliwych dolegliwości; w przypadku choroby Leśniowskiego-Crohna dobrze dobrana dieta łagodzi jej przebieg.
- zaburzenia płodności
Zdrowa dieta może nie tylko odpowiednio przygotować organizm do ciąży, ale i wpływać na płodność; sposób odżywiania wpływa na gospodarkę hormonalną i może zmniejszać ryzyko zaburzeń owulacji aż o 80%.
- osteoporoza
Rozwój osteoporozy zależy od wielu czynników, m.in. wieku, poziomu hormonów, genotypu, diety i stylu życia; dzięki odpowiedniej diecie i zdrowemu stylowi życia możemy starać się zapobiegać jej powstawaniu i wspomagać leczenie powstałych już zmian.