Warto wiedzieć

Schorzenia

Czy wiesz, że Twoje zdrowie w 70% zależy od tego, co spożywasz i w jaki sposób? Przewód pokarmowy jest czymś w rodzaju fundamentu zdrowia - jego zadaniem jest przyjmowanie pokarmów, trawienie, wchłanianie i wydalanie.

 

Obok zaprezentowano najczęstsze choroby i dolegliwości związane z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi:

Nie musisz trwać w chorobie.
Zmień odżywianie - dla zdrowia!

  • migreny

    Uważa się, że od 20 do 40% wszystkich przypadków ataków migren jest powodowanych w znaczącym stopniu przez niewłaściwą dietę. Badacze stwierdzili, że dieta ma większy wpływ na ataki migren u dzieci niż u osób dorosłych.

  • trądzik

    Stan naszej skóry jest w dużej mierze uzależniony od tego, co spożywamy; odpowiednia ilość białek i tłuszczy, dieta zapewniająca regenerację organizmu i wspomagająca detoksykację ciała, wsparta pomocnymi pierwiastkami jest pomocna przy zmianach trądzikowych.

  • zgaga, refluks

    Zdarza się po zjedzeniu obfitego i tłustego posiłku, po gwałtownej zmianie pozycji ciała, np. pochylaniu się podnoszeniu ciężarów. Objawy nasilają się, gdy po posiłku kładziemy się. Zgagę mogą powodować obfite kolacje, wrzody żołądka i dwunastnicy oraz nadkwaśność. Dokucza też kobietom w drugim i trzecim trymestrze ciąży oraz tym, którzy spożywają zbyt dużo produktów bogatych w białko (mięsa).

  • zaburzenia odporności

    Zaburzenia układu immunologicznego mogą przebiegać w dwojaki sposób: nadwrażliwości z alergią oraz niedoborów odporności. Wrodzone niedobory odporności najczęściej objawiają się w dzieciństwie, są poważnym problemem diagnostycznym i terapeutycznym - zaburzenie może dotyczyć wielu procesów, np. dojrzewania komórek odpornościowych, produkcji przeciwciał, zabijania patogenów wewnątrz komórek czy mechanizmów naprawy DNA.

  • RZS: bóle stawów

    Wśród przyczyn reumatyzmu wymienia się czynniki genetyczne i hormonalne, palenie papierosów, długotrwały stres, ale i podłoże alergiczne - pewne składniki pokarmowe, wywołujące katar sienny czy ataki astmy, mogą też powodować dolegliwości stawów. Dlatego niektóre choroby reumatyczne leczy się nie tylko farmakologicznie, ale też dietą.

  • wysoki cholesterol, choroby wątroby i dróg żółciowych

    Gdy wątroba choruje przemiany białek, cukrów, tłuszczów, składników mineralnych i witamin są utrudnione. Występuje wówczas zmniejszenie apetytu, uczucie pełności w jamie brzusznej, często niedożywienie. Dlatego dieta w chorobach wątroby jest tak ważnym elementem wspomagającym leczenie.

  • alergie pokarmowe

    Alergia wywołana różnego rodzaju produktami spożywczymi zdarza się coraz częściej - po spożyciu różnych produktów występują niepożądane objawy w postaci przejściowej wysypki skórnej, duszności albo inne. Alergia pokarmowa najczęściej występuje jednak u dzieci i bywa mylona z nietolerancjami pokarmowymi. W procesie leczenia alergii pokarmowej niezbędna jest odpowiednia dieta eliminacyjna.

  • PCO

    Leczenie PCOS nie jest skomplikowane, ale i niełatwe. Redukcja masy ciała jest jednym z podstawowych zaleceń lekarskich w przypadku kobiet z PCOS. Zmiany w stylu życia powinny obejmować nie tylko zmianę sposobu odżywiania w celu obniżenia i późniejszego utrzymania masy ciała, ale także redukcję stresu, zwiększenie aktywności fizycznej.

  • depresje, zaburzenia zachowania

    Zdrowa dieta ma ogromny wpływ na samopoczucie; może znacznie zmniejszyć ryzyko pojawienia się zaburzeń nastroju - prawidłowe odżywianie wpływa na poziom serotoniny, a zdrowe żywienie zapobiega wahaniom cukru we krwi, które mają duży wpływ na nastrój.

  • hashimoto

    Przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy - celem diety jest zmniejszenie procesu zapalnego i wsparcie pracy tarczycy do produkcji hormonów.

  • astma

    Dobrze dobrana dieta w astmie może ułatwić leczenie i zapobieganie atakom, zmniejszyć stan zapalny i rozszerzać oskrzela, skutecznie wspomagając farmakologiczne leczenie astmy; poprawia też odporność organizmu, co ma znaczny wpływ na przebieg astmy i zapobieganie infekcjom dróg oddechowych.

  • choroby serca i układu krążenia

    Dieta ma na celu redukcję masy ciała, obniżenie podwyższonego poziomu cholesterolu i ciśnienia tętniczego, właściwie dobierając produkty i ograniczając spożycie kalorii oraz uświadomienie, jakie pokarmy szkodzą i czym je zastąpić w zbilansowanej diecie.

  • wrzody żołądka, dwunastnicy

    Wrzody to uszkodzenia śluzówki żołądka przez pepsyny czy nadmierne wydzielanie kwasu solnego, występują u osób nieregularnie spożywających posiłki, żyjących w stresie. Dolega im zgaga, zaparcia, nudności – specjalna restrykcyjna dieta pomaga rozprawić się z problemem.

  • otyłość, nadwaga

    Otyłość i nadwaga to najczęstsze przyczyny chorób cywilizacyjnych; ich leczenie nie da się sprowadzić do prostego ograniczenia kalorii i zwiększenia codziennej dawki ruchu, a trwałe efekty wymagają systematycznej pracy z lekarzem i dietetykiem.

  • choroby jelit

    Nawet żywność powszechnie uważana za zdrową może podrażnić jelita i wywołać nawrót uciążliwych dolegliwości; w przypadku choroby Leśniowskiego-Crohna dobrze dobrana dieta łagodzi jej przebieg.

  • zaburzenia płodności

    Zdrowa dieta może nie tylko odpowiednio przygotować organizm do ciąży, ale i wpływać na płodność; sposób odżywiania wpływa na gospodarkę hormonalną i może zmniejszać ryzyko zaburzeń owulacji aż o 80%.

  • osteoporoza

    Rozwój osteoporozy zależy od wielu czynników, m.in. wieku, poziomu hormonów, genotypu, diety i stylu życia; dzięki odpowiedniej diecie i zdrowemu stylowi życia możemy starać się zapobiegać jej powstawaniu i wspomagać leczenie powstałych już zmian.